Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литовският президент: 2023 трябва да е годината, в която Украйна да победи Русия

04 януари 2023, 09:53 часа • 1866 прочитания

Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви, че страната му ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна и през 2023 г.

"Това трябва да бъде годината, в която Украйна ще победи агресора", написа той в Twitter, като добави, че Вилнюс ще достави на Киев повече военно оборудване и боеприпаси и ще осигури военно обучение на украинските военнослужещи.

"Изключително важно е да се увеличи темпът на подкрепа от страна на всички съюзници. Победата е близо", заяви Науседа.

В началото на декември 2022 г. Литва изпрати на Украйна артилерийски снаряди и две ремонтирани германски 155-милиметрови гаубици.

През ноември Украйна получи значителна партида военна помощ от Литва, включваща 12 бронетранспортьора М113, десет от които са въоръжени със 120-мм самоходни минохвъргачки, а два са оборудвани с радари за управление на огъня.

ОЩЕ: Риши Сунак обеща на Зеленски дългосрочна британска подкрепа за Украйна

Вчера британският премиер Риши Сунак обеща на украинския президент Володимир Зеленски още повече подкрепа от Лондон, а същото стори и канадският министър-председател Джъстин Трюдо. "Подкрепата ни за Украйна и украинците остава непоколебима. Ясно изразих това пред президента Зеленски днес, когато разговаряхме по телефона, и му дадох да разбере, че ще се погрижим да имат необходимото за зимата - и за толкова дълго, колкото е необходимо", написа Трюдо в Twitter.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес