Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите на ЕС призоваха за незабавна хуманитарна пауза в Газа

21 март 2024, 23:52 часа • 1160 прочитания

На 21 март 27-те лидери на ЕС призоваха за "незабавна хуманитарна пауза" в Газа и призоваха Израел да не предприема мащабна сухопътна офанзива в най-южния град Рафах.

"Европейският съвет призовава за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня", заявиха лидерите след срещата си в Брюксел, като същевременно призоваха за "безусловно освобождаване на всички заложници".

Още: Дейвид Камерън: Израел блокира ключов пропускателен пункт за помощи в Газа

Съветът "настойчиво призовава израелското правителство да не предприема сухопътна операция в Рафах, която би влошила и без това катастрофалното хуманитарно положение и би попречила на спешно необходимото предоставяне на основни услуги и хуманитарна помощ", добавиха те в заключенията си. Повече от един милион палестинци "в момента търсят безопасност от боевете и достъп до хуманитарна помощ там", отбелязаха лидерите, цитирани от БГНЕС.

Европейският съюз се бори за единен отговор на военната операция на Израел след нападението на Хамас на 7 октомври. Все повече се увеличават предупрежденията за опасност от глад в Газа и лидерите призоваха за "пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ до" Газа.

Още: Нов план в Близкия изток: Палестински лидери без връзки с "Хамас" да поемат Ивицата Газа

Лидерите са "дълбоко обезпокоени от катастрофалното хуманитарно положение в Газа и непропорционалното му въздействие върху цивилното население, особено върху децата, както и от непосредствения риск от глад, причинен от недостатъчното навлизане на помощи в Газа".

Най-кръвопролитната война в Газа избухна, след като безпрецедентните атаки на Хамас доведоха до около 1160 смъртни случая в Израел, предимно цивилни граждани, според преброяване на израелските официални данни, направено от АФП. Бойците са взели и около 250 заложници. Израел смята, че 130 души остават в Газа, включително 33, които се смятат за мъртви.

Още: Израел уверява САЩ, че не ползва американско оръжие за геноцид в Газа

Заклевайки се да ликвидира Хамас, Израел безмилостно обстрелва Газа, където са убити най-малко 31 988 души, повечето от които жени и деца, съобщава министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес