Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лейбъристите се събират, за да решат дали да искат нов референдум за Brexit

30 април 2019, 14:30 часа • 1206 прочитания

Британската опозиционна Лейбъристка партия се събира на заседание във вторник, за да определи позицията си, дали да иска втори референдум за Brexit като част от кампанията си за изборите за Европейски парламент през месец май, предава Reuters.

Докато излизането на Великобритания от ЕС е пълно с неизвестности, лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин е под натиск от много депутати и партийни членове да подкрепи провеждането на втори референдум или вот за потвърждение на евентуална сделка за Brexit.

Засега от партията са на мнение, че ще подкрепят подобен вот само ако се наложи да предотвратят Brexit без сделка.

Източник от партията съобщава пред Reuters, че на срещата на Националния изпълнителен комитет на Лейбъристката партия едва ли ще има промяна на сегашната позиция.

Това може допълнително да вбеси депутатите от фракцията, включително заместник-председателя Том Уотсън, който настоява за втори референдум - разрив, който предизвика отцепването на осем лейбъристки политици, сформирали нова партия, наречена Change UK.

Близо три години след като избирателите подкрепиха излизането от ЕС с 52% на 48%, основните партии, като голяма част от страната, са дълбоко разделени по отношение на Brexit, правейки неясно кога и дори дали Великобритания ще напусне блока.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес