Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров с коментар за срещата Зеленски-Путин: Много му е свободното време на Зеленски

08 юни 2022, 13:36 часа • 9663 прочитания

За да има евентуална среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, преговорните екипи трябва да възобновят работата си. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след днешните преговори в Турция, цитиран от "Известия".

Според него, Зеленски иска среща с руския лидер само заради самата среща. Дипломатът намекна, че Зеленски разполага с твърде много свободно време и си има "7 петъци в седмицата“. Лавров припомни, че Зеленски е поставил условие за бъдещите преговори с Путин да бъдат върнати териториите на Украйна в рамките на ситуацията от 24 февруари.

"Топката е на страната на Украйна от почти два месеца, от средата на април, когато те промениха собствените си подходи, очертани в Истанбул преди това", добави Лавров.

"Това е абсолютно несериозен подход, който освен това абсолютно противоречи на инициативите, които самата украинска делегация представи на 29 март в Истанбул", каза още той.

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу отбеляза, че Анкара е готова да организира среща между Путин и Зеленски.

Ден по-рано украинският президент заяви, че "победата трябва да бъде постигната на бойното поле", но е готов за мирни преговори с руския лидер. Според него, задънената улица в отношенията с Руската федерация не е най-добрият вариант за Киев.

На 22 май ръководителят на руската група за преговори, помощникът на президента на Руската федерация Владимир Медински, обяви прекратяването на диалога с украинската страна по инициатива на Киев. Че Украйна е замразила преговорите заяви на 27 май и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, припомня "Известия".

ОЩЕ: Помни ли Русия: Преди години Лавров не виждаше проблем Украйна да е в НАТО

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес