Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Русия е готова да обсъди размяна на затворници със САЩ

05 август 2022, 11:34 часа • 1968 прочитания

Русия е готова да обсъди размяната на затворници със САЩ по дипломатически канал, договорен от двете страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в петък, цитиран от държавната информационна агенция РИА Новости и от CNN.

"По въпроса за лицата, които са осъдени в Русия и в Съединените щати - има определен канал, който е договорен (б.а. – от руския президент Владимир Путин и американския държавен глава Джо Байдън) и независимо от това какво някой казва публично, този канал ще остане в сила", съобщи Лавров на пресконференция в столицата на Камбоджа Пном Пен, където е на посещение.

"Готови сме да обсъдим тази тема, но в рамките на канала, който беше договорен от президентите", уточни Лавров, без да дава други подробности на този етап.

Коментарите му идват ден след като американската баскетболна звезда Бритни Грайнър беше осъдена за умишлена контрабанда на наркотици в Русия на 9 години затвор. Случаят породи опасения, че 31-годишната двукратна олимпийска шампионка е използвана като политическа пионка във войната на Русия срещу Украйна.

Припомняме, че тя бе задържана през февруари на летище „Шереметиево“ в Москва, след като в багажа ѝ беше открито шишенце с масло от канабис – по-малко от 1 грам. Според съда то е било внесено умишлено, но американката изтъкна лекарско предписание за ползване на канабиса. Все пак призна вината си, каза, че е била запозната със строгите руски закони и че е сложила шишенцето в багажа си в бързината. Грайнър трябва да плати и глоба от 16 хиляди долара.

В края на юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че ще разговаря с Лавров за освобождаването на Грайнър и на задържания в Русия американец Пол Уилън. Източници на CNN тогава съобщиха, че предложението на Джо Байдън към Москва било размяна на двамата за руснака Виктор Бут. Търговецът на оръжия е наричан още „Търговеца на смърт“.

Виктор Бут бе арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на операция на американското разузнаване, след което бе транспортиран до САЩ. Той е обвинен в заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа за тероризма, но отрича обвиненията по всички пунктове. Федералният съд в Ню Йорк през 2012 г. му наложи минимална присъда от 25 години затвор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес