Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Провокациите в Буча целят торпилиране на преговорите с Украйна

05 април 2022, 21:42 часа • 4675 прочитания

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че откриването на тела в украинския град Буча е "провокация", целяща да провали преговорите между Москва и Киев.

"Възниква въпрос: Каква е целта на тази откровено невярна провокация? Налага се да смятаме, че тя е за намиране на претекст за торпилиране на продължаващите преговори", заяви Лавров във видеопослание, излъчено по руската телевизия.

Това е поредният случай, в който Кремъл упорито отрича извършените от руската армия зверства. Обясненията наподобяват силно тези след свалянето на полет MH17 от руска ракета, като и досега Русия отрича стореното от проруски сепаратисти.

Още: Сателитни снимки и видеокадри опровергават Русия за ужаса в Буча

"Провокацията се е случила веднага след като руската страна, като жест на добра воля, реши да деескалира ситуацията на място, по време на мирните преговори в Истанбул", каза руският външен министър. Лавров повтори готовността на Русия да продължи преговорите. Той обаче беше категоричен, че "за да има истински напредък, саботажът трябва да спре".

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мирните преговори ще бъдат много по-трудни след масовите убийства на цивилни в Буча и други градове. Според него Москва умишлено бави преговорния процес, а също така се опитва чрез пропаганда да прикрие военните си престъпления.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес