Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде изчезна едно от лицата на руската пропаганда и обвиняем за свалянето на полет MH17?

15 октомври 2022, 15:07 часа • 4485 прочитания

Къде изчезна Игор Гиркин, по-познат като Игор Стрелков - бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) и основен обвиняем за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии? Този въпрос стана доста актуален, след като от 10 октомври насам канала в Телеграм на Стрелков замлъкна.

Днес, 15 октомври, в канала му се появи публикация, но не от него, а от съпругата му - Мирослава Регинска. Тя е доста лаконична, но в нея пише следното: "Всичко е наред. Скоро ще го видите".

Изчезването на Стрелков от Телеграм, където той е изключително активен, съвпадна с оплаквания и твърдения на друг популярен руски военен блогър и журналист - Семьон Пегов (WarGonzo). В две поредни публикации (ТУК и ТУК) той съобщава, че е получил информация относно "черен списък" с руски военни блогъри, срещу които руското военно министерство предприема мерки. Списъкът е с имена, срещу които ще има наказателно преследване заради "дискредитиране на руската армия", твърди Пегов. Гиркин също бил в този списък, според руския информационен агрегатор Mash.

Дали има някаква вътрешна акция в Русия - предстои да видим. Но поне засега руският диктатор Владимир Путин не закача руските военни кореспонденти и според многократни оценки на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) всъщност ги използва за рупор, когато търси жертви за неуспехите на фронта в Украйна - главно руското военно министерство и руския военен министър Сергей Шойгу.

ОЩЕ: Руски университет записва фиктивно студенти, за да ги спаси от мобилизация. Прокуратурата го проверява

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес