Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрди и турци се винят, че "внасят" конфликт в Германия

24 януари 2018, 14:19 часа • 2564 прочитания

Водещи кюрдски и турски групи в Германия се обвиниха днес (24 януари) една друга за „внасянето“ на външен конфликт покрай провеждането на турска трансгранична военна офанзива срещу кюрдска милиция в северна Сирия, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Сблъсъци между двете групи в Германия са избухнали, откакто Турция започна в събота своята операция "Маслинова клонка", чиято цел е отстраняване на кюрдската милиция, която Анкара смята за терористична група, от анклава Африн в Северна Сирия.

Три милиона етнически турци живеят в Германия, най-голямата диаспора и наследство от програмата на „гастарбайтерите" на страната през 1960-те и 70-те години. Същото се отнася до стотици хиляди кюрди.

Доминираният от турци Координационен съвет на джамиите в Германия заяви, че конфликтът е бил използван като оправдание за предприемане на "атаки срещу групите на турските джамии" в най-голямата икономика в Европа.

"Сраженията в северната част на Сирия бяха използвани като възможност за подбудителство срещу турските организации и особено срещу джамиите и да се внесе терор в Германия", се казва в изявление.

Най-малко две джамии на контролираната от турците група Дитиб бяха засегнати в Минден, в западната част на Германия, и в източния град Лайпциг, каза Съветът.

Прозорците на сградите бяха разбити и стените са били вандализирани, отбелязаха от съвета, без да посочи възможни заподозрени.

Те също така споменават сблъсъкът, който избухна между кюрди и турци на летището в Хановер в понеделник.

От своя страна Кюрдската общност в Германия обвини имамите от Дитиб за призоваване към джихад срещу кюрдите в Сирия. „На вярващите е било казано да се молят за победа на турската армия във войната срещу кюрдите“, съобщиха от кюрдската група.

„В джамиите, които в някаква степен са финансирани от данъци и дарения в Германия, се молят за славна победа и смърт чрез джихад, свещената война ", добави заместник-председателят на групата Мехмет Танриверди.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес