Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба: Дайте ни проклетите Patriot

26 март 2024, 10:28 часа • 3614 прочитания

"Дайте ни проклетите Patriot. Ако имахме достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно Patriot, щяхме да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение." Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба след последните масирани руски атаки срещу Украйна.

Емоционалното изказване министърът направи пред Politico само час след като Русия за пореден път атакува Киев с балистични ракети. 

Украйна отчаяно се нуждае от Patriot, за да се защити. Тези системи освен това ще помогнат и за подобряване на ситуацията на фронтовата линия, където руската авиация използва въздушни бомби, за да напредва. А това е оръжие, от което "не можеш да избягаш", ако си негова цел, каза Кулеба.

Още: Украинската ПВО е свалила 2000 руски ракети от началото на войната

"Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите, носещи бомби. Трябват ни системи за ПВО на първа линия", добави външният министър.

Кулеба каза и, че е уморен да го питат за германските ракети "Таурус" (Taurus) и веднага след това Берлин да отговаря с по-остър тон. Нека сами намерят изход от положението, в което се вкараха, добави той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес