Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Критикувал филм за бежанци: Съдят президента на Полша

30 септември 2024, 15:00 часа • 661 прочитания

Упълномощен представител на президента Анджей Дуда ще се яви в съда на 24 октомври 2025 г. във връзка с изказването му за филма „Зелена граница“ на известната режисьорка Агнешка Холанд. Това потвърди ръководителят на канцеларията на президента, цитиран от Полската агенция по печата (ПАП).

Филмът, чиято премиера се състоя на 5 септември 2023 г. на филмовия фестивал във Венеция, е вдъхновен от миграционната криза на полско-беларуската граница. Той разказва за тежкото положение на група бежанци, които се опитват да влязат в Полша и са върнати в Беларус от полските граничари.

ОЩЕ: Заради филм: Забраниха на полския министър на правосъдието да коментира режисьорката Агнешка Холанд

Какво каза Дида за филма?

Скоро след премиерата в телевизионно интервю президентът Анджей Дуда коментира, че не е „изненадан, че граничарите, които са гледали филма, са използвали крилата фраза „в киното седят само прасета“, по адрес на публиката, решила да гледа лентата.

Този лозунг е използван в Полша по време на нацистката окупация през Втората световна война по адрес на зрителите на нацистките пропагандни филми.

Въпреки че призна, че самият той не е гледал филма, Дуда заяви, че лентата е обида за полските гранични сили. „Прочетох мнение, че той ги показва почти като садисти“, каза президентът.

ОЩЕ: Дуда: Русия иска да превърне украинците в роби, войната й е колониална

„Това са хора, които си вършат работата, охранявайки границата на Полша и сигурността на поляците, но те също така охраняват границата на ЕС и Шенгенското пространство и следователно изпълняват нашите международни задължения“, каза Дуда.

Делото срещу президента Дуда е заведено от организацията Център за мониторинг на расисткото и ксенофобското поведение.

От организацията съобщиха, че първото изслушване по делото ще се проведе на 24 октомври 2025 г. пред Областния съд във Варшава и ще бъде достъпно за широката общественост. Информацията за датата на съдебното заседание е потвърдена и от президентството.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес