Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Критичните точки в отбраната на Авдеевка са две: Украински анализ (ВИДЕО)

03 ноември 2023, 08:55 часа • 10223 прочитания

За сериозна, дори критична ситуация по отношение на руската атака срещу Авдеевка съобщава в свой пространен анализ украинският журналист Юри Бутусов. Той го прави в две обширни публикации в Телеграм, които публикува привечер на 2 ноември.

Тезата на Бутусов за Авдеевка

Авдеевка не е Бахмут, не е Северодонецк и Лисичанск – тя може да се превърне в много запомняща се гробница за руснаците. За да стане това обаче, трябва да се действа решително и то на ниво командване – иначе има опасност от провал.

Конкретно Бутусов вижда сериозна опасност за т.нар. коксов завод северно от Авдеевка (3-4 километра север-северозапад от града). Според него, руснаците вече са успели да се окопаят зад жп линията при Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) и застрашават самия комплекс на коксовия завод. Ако той падне, ще има "постепенно и неизбежно затрудняване на защитата и градът ще падне". Бутусов обвинява местните командири, че не са предвидили втора защитна линия, където войниците да се изтеглят и откъдето резерви да контраатакуват и сега "се копаело на пожар". Той смята, че ако тези командири бъдат сменени с такива с боен опит и авторитет, руснаците лесно ще бъдат хванати в капан, защото трябва да минат през по-нисък терен и е удобно за украинците да ги обстрелват и да им нанасят тежки загуби в жива сила. От юг, при Опитно, руснаците също разширявали предмостието си през т.нар. пясъчна яма и опасността от пробив се увеличавала.

Още: Равносметка във ВИДЕО на руските загуби при Авдеевка, чака се нов руски щурм

За Бутусов решението е едно – да се даде командването на опитни полеви командири, тоест изцяло на 110-та механизирана бригада, която защитава Авдеевка и не допуска руснаците да превземат дори една сграда в града досега. От анализа му се създава внушението, че 110-та няма да позволи падане на Авдеевка и ще я превърне в гробница за руснаците, а други полеви командири са виновни да има усложения по фланговете на отбраната на града и само това като се поправи, всичко ще е наред. В коментари в Twitter под публикациите (преведени са и на английски език, ТУК) се припомня, че не за пръв път Бутусов дава съвети какво да се прави в чисто военна ситуация и че той е част от медийното влияние на експрезидента на Украйна Петро Порошенко. Бутусов неведнъж се е държал крайно критично и нападателно спрямо украинския президент Володимир Зеленски.

Иначе за изминалото денонощие няма потвърден с геолокализирани видеокадри руски напредък никъде при Авдеевка. В сутрешната си сводка украинският генщаб съобщава за 10 отбити руски пехотни атаки, което е по-ниско от обичайното отпреди 2-3 дни ниво. Говорителят на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун коментира, че руснаците вече атакуват главно с щурмови групи в малък състав, а не толкова с големи колони тежка военна техника. Той повтори, че темпото на руските атаки става по-ниско, защото руските войски още се прегрупират. Ръководителят на военновременната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш съобщи, че основно руските атаки са от север, въпреки че в района вече няколко дни валят дъждове.

Познато: Горящи и разбити руски танкове и голяма руска загуба при Угледар (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

В Южна Украйна – Херсонска област (при Днепър) и Запорожка област, най-голямото напрежение е при река Днепър. В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично е събран букет от публикации на руски военни блогъри, в които се пише как украинците не спират да атакуват от Пойма (10 километра югоизточно от Херсон и 4 километра източно от Днепър) и Песчановка (13 километра югоизточно от Херсон и 3 километра източно от Днепър), както и че са напреднали западно от Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от Днепър), но било само временно.

В сутрешния си обзор руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов специално обръща внимание първо на бойните действия при Днепър, но настоява, че при Пойма и Кринки няма нови украински успехи. Украинският военен анализатор Константин Машовец изрично подчертава, че украинската армия удържа позиции при Кринки и Антоновския мост, а руснаците неуспешно са ги атакували.

В Запорожка област няма потвърдени промени в позициите – нито в направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, нито в това от Велика Новоселка към Бердянск.

При Бахмут, има геолокализирани видеокадри на неуспешен руски обстрел срещу украинска щурмова група на североизток от жп линията, намираща се източно от Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут). Видеото показва, че украинците са стигнали по-напред отвъд жп линията, отколкото се смяташе досега. Украинският генщаб обаче отчита 10 отбити руски пехотни атаки към Клещеевка и Андреевка – представители на украинската армия вече предупредиха, че руснаците натрупват резерви в района и се опитват да вземат инициативата, като правят все повече атаки.

На изток, в направлението към Купянск и по линията Сватово – Кремена има потвърден с геолокализирани видеокадри минимален руски напредък западно от Орлянка (22 километра източно от Купянск). Видеото е на украински обстрел по руски военни части. Украинският генщаб съобщава за над 10 отбити руски пехотни атаки при Синковка (9 километра североизточно от Купянск), Петропавловка (7 километра източно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск).

Още: Русия порази Харков (СНИМКИ)

Русия: ЧВК Вагнер, антисемитизъм и мъчения

Ръководителят на комисията по информационна политика на Думата Александър Хиншайн опита да отрече, че ЧВК Вагнер се влива като единна структура в "Росгвардия". Такива твърдения се появиха през руски информационни източници, свързани с наемниците на Евгений Пригожин. Сега ЧВК Вагнер се ръководи от сина на Пригожин – Павел, по неофициална информация, който обаче е тясно свързан с ръководни кадри в "Росгвардия" и е под тяхно влияние според някои публикации в руски телеграм канали. Официално обаче Хинщайн отрича и казва, че членове на ЧВК Вагнер може да се присъединят към "Росгвардия", но индивидуално – нямало план цялата структура да се влее в руската жандармерия. В дневния анализ на ISW има препратки към публикации от руски военни блогъри, които недоволстват как "Вагнер" минава на подчинение към чеченците и отряда "Ахмат".

Продължава и отзвукът от атаката срещу самолета от Тел Авив в Махачкала. Кремъл не реагира решително и остро, в Дагестан има заявени намерения за наказания на държавни служители, но в ограничен аспект. А в Ингушетия обявиха, че вземат мерки за допълнителна защита на летището "Магас", като "Известия" съобщи, че ФСБ е направило арести и е задържало подготвящи "демонстрация" на летището. Според ISW, Кремъл се въздържа от по-резки силови действия, за да не подклаждат допълнително настроения на верска основа срещу режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Руският телеграм канал ASTRA, който има опозиционен характер, публикува пореден разказ за мъчения срещу войници, които отказват да изпълнят възложени задачи на фронта в Украйна. Според разказа, на един мъж му е отрязан палец и е бил принуден да го сдъвче, друг е държан месец и половина в мазе, преди да бъдат пратени в "отряд на смъртници" - хора, използвани за фронтови атаки като пушечно месо от руското военно командване.

Още: Русия печели срещу Украйна във войната на дронове: Западна рецепта как лесно това да се промени (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес