Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консервативни лидери на „демографска среща“ в Будапеща

23 септември 2021, 09:56 часа • 1761 прочитания

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и други консервативни лидери ще обсъждат „демографията и семейните ценности“ на започващ днес форум в Будапеща, който циментира репутацията на Унгария като бастион на консерватизма в ЕС, предаде АФП, цитирана от БНР.

На власт от 2010 г., унгарският премиер националист Виктор Орбан се представя за „нелиберален“ защитник на „християнска Европа“ и често влиза в сблъсък с Брюксел заради своите антимигрантски и анти-ЛГБТ политики.

За първи път проведена през 2015 г., т.нар. Демографска среща в Будапеща се организира на всеки две години с цел да осъди миграцията и да призове християнските двойки да имат повече деца.

В двудневното събитие ще участват още държавните глави на Чехия, Полша, Словения и Сърбия, както и крайнодесният Ерик Земур, за когото се смята, че иска да се кандидатира за президент на Франция.

На последния форум през 2019 г. Орбан заяви пред политици, религиозни фигури и дипломати, че миграцията допринася за „изтласкване на населението“, използвайки термин от крайнодесните среди.

По-рано тази година Орбан обяви пакет от финансови стимули за увеличаване на раждаемостта, включително доживотно данъчно облекчение за жени с четири и повече деца.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес