Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои държави се обявиха против ЕС да определя проектите за газова енергия като зелени

01 февруари 2022, 12:05 часа • 2224 прочитания

Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция призоваха Европейския съюз да не определя проектите в областта на газовата енергетика като възможности за зелени инвестиции. Това съобщи Ройтерс, като се позова на съвместно писмо от четирите държави, с което разполага.

"Липсата на научни доказателства за включването на изкопаемия газ в зелената таксономия (част от европейското споразумение, насочено към развитието на устойчиви финанси и нисковъглеродна икономика в Европа) трябва да предизвика преразглеждане на предложението на Европейската комисия", цитира агенцията извадка от писмото.

Страните предлагат инвестициите в газови проекти да не се определят като "зелени", ако отделят повече от 100 грама въглероден диоксид на киловатчас. Както обяснява Ройтерс, тази стойност е в съответствие с последните препоръки на експертите на ЕС по CO2, докато в проекта на Европейската комисия тя е много по-висока - 270 грама на киловатчас. Четирите държави очакват окончателния проект на Европейската комисия, който тя обеща да публикува скоро, без да уточнява конкретна дата.

Според агенцията някои членове на ЕС, включително Полша и Чехия, смятат, че газът и ядрената енергия са ключови фактори за отказ от "мръсните горива" като въглищата.

По-рано беше съобщено, че Европейската комисия се застъпва за включването на ядрения и газовия сектор в т.нар. зелена таксономия, част от европейско споразумение, насочено към развитието на устойчиво финансиране и нисковъглеродна икономика в Европа.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес