Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кьовеши: СЕГП е подела над 350 разследвания за щети от 4,6 млрд. евро

01 октомври 2021, 13:35 часа • 1833 прочитания

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на Комисията по бюджетен контрол в ЕП днес поиска повече бюджет за ръководената от нея институция. Целта е да се увеличи наетия персонал, особено на информационни и други специалисти със специфични функции, за да се осигури повече ефикасност на дейността на Службата на европейския главен прокурор (СЕГП) - 24 часа в денонощието.

Необходимата допълнителна сума, по думите й, е в размер на още 16,5 милиона евро, а персоналът трябва да бъде увеличен с нови 100 души през следващата година.

Кьовеши отчете, че новата европейска прокуратура е обработила над 2000 доклади и са подети повече от 350 разследвания за нанесени щети на европейския бюджет, оценени на 4,6 млрд. евро.

Основните предизвикателства, посочени от европейския главен прокурор след четири месеца работа на СЕГП, са основно в две направления. На първо място те са свързани с подобряване на оперативната дейност във всички държави членки. На второ - с големия брой все още неуредени организационни въпроси в страните членки. Забавянето в много от случаите има обективни причини, изтъкна тя, но посочи, че все още не всички членки са представили откритите си анкети нито са дали на техните делегирани прокурори коректен достъп до всички данни. 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес