Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кинолегендата Жан-Люк Годар планира да се оттегли

04 март 2021, 20:45 часа • 1348 прочитания

Френският режисьор и сценарист Жан-Люк Годар възнамерява скоро да напусне филмовата индустрия. Това съобщи порталът „The Film Stage“.

В хода на комуникация във видеоформат с представители на международния фестивал в Керала (Индия) 90-годишният Годар каза, че след приключване на работата по два нови филма възнамерява да напусне света на киното.

„Приключвам своя киноживот, живота си като режисьор, с написването на два предстоящи сценария смятам да се сбогувам с киното“, цитира думите му медията.

Годар има около 200 филма. Първият му пълнометражен филм - криминалната драма „До последен дъх“ с Жан-Пол Белмондо в главната роля, излезе през далечната 1959 година. Сред най-известните му филми са комедийната мелодрама "Страст" (1982), драмата, базирана на разказа на Проспер Мериме "Име: Кармен" (1983), криминалната мелодрама "Детектив" (1985) и др.

За почти всичките си филми той сам пише сценариите, на около половината от тях е и монтажист, на няколко - оператор, а повече от 20 ленти продуцира сам. Освен това в много от филмите си той има роля, включително и като себе си.

През 2011 г. Годар получи „Оскар“ за цялостно творчество, но той не присъства на церемонията по връчването му, тъй като не отдава значение на наградите.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес