Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Руски ракети са навлезли в небето над Румъния

10 февруари 2023, 13:13 часа • 1764 прочитания

Две руски крилати ракети от типа "Калибър" са пресекли държавната граница между Украйна и Молдова и са навлезли във въздушното пространство на Румъния. Това заяви в петък главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни в "Телеграм".

"В 10:18 ч. на 10 февруари 2023 г. две руски крилати ракети тип "Калибър" пресякоха държавната граница между Украйна и Република Молдова. Около 10:33 ч. тези ракети пресякоха въздушното пространство на Румъния. След това те отново навлязоха във въздушното пространство на Украйна в точката на пресичане на границите на трите държави", пише Залужни.

По думите му - ракетите са били изстреляни към Украйна от Черно море. Молдова вече потвърди, че руски ракети са навлезли във въздушното ѝ пространство.

Това се е случило по време на поредната руска ракетна атака, насочена към ключова инфраструктура на украинска територия. Днес противовъздушната отбрана на украинците се задейства в няколко района, а експлозии имаше в Киев, Харков, Запорожие, Одеса, Хмелницки, Днепропетровск и други градове.

ОЩЕ: Русия пак атакува с ракети, взривове в Киев, Одеса и още градове (ВИДЕО)

Според Министерството на отбраната в Киев – Русия може да изстреля 100 ракети на 10 февруари.

Сутринта Военновъздушни сили съобщиха, че няколко крилати ракети са били изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95. Местните канали в "Телеграм" също съобщиха за изстрелване на ракети "Калибър" от Черно море.

Беларуската мониторингова група "Белоруски хаджун" написа, че около 08:20 ч. руски изтребител МиГ-31К, който може да носи хиперзвукови ракети "Кинжал", е излетял в Беларус малко преди в Украйна да бъде задействана тревога за въздушно нападение.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес