Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев и Лондон подписаха исторически договор за сигурност, ще важи до влизането на Украйна в НАТО

12 януари 2024, 17:13 часа • 3700 прочитания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак подписаха двустранно споразумение за сигурност. То ще остане в сила до присъединяването на Украйна към НАТО.

Двамата лидери подписаха документа, озаглавен "Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Украйна и Обединеното кралство Великобритания и Ирландия", след разговори в Мариинския дворец в Киев на 12 януари.

Историческо

Този документ е първо споразумение в областта на сигурността в изпълнение на договореностите, постигнати по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през лятото на 2023 г. между Украйна, членовете на групата Г-7 и присъединилите се към тях държави.

Четете повече по темата тук: Ето какви гаранции за сигурност на Украйна договориха Г-7 (ВИДЕО)

Ангажиментите на Великобритания в областта на сигурността по този документ ще останат в сила до присъединяването на Украйна към НАТО, заяви Зеленски след подписването. "Ако такива гаранции бяха постигнати през 1991 г., особено с Великобритания, войната нямаше да започне", убеден е той.

От своя страна, Риши Сунак подчерта, че това е "първата от гаранциите за сигурност, подписана от Украйна". Британският министър-председател добави, че Великобритания бе първата страна, която предостави на Украйна смъртоносни оръжия, танкове, ракети с голям обсег на действие и др.

Още: Столтенберг: Украйна съгласува с НАТО новия план за реформи, удивен съм от напредъка

Лидерите заявиха също, че споразумението предвижда десетгодишен срок на действие с възможност за удължаване. Ако обаче Украйна се присъедини към НАТО преди изтичането на ангажиментите за сигурност, той ще бъде прекратен и ще бъде включен в системата на НАТО, предаде "Украинска правда".

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли страните от групата Г-7 се споразумяха за рамков документ относно гаранциите за сигурност за Украйна. Конкретни двустранни споразумения с държавите, които се съгласяват да поемат задължения за сигурност, трябваше да бъдат подписани по-късно.

Още: Новият план, с който Европа смята да помогне на Украйна да спечели войната

Голям пакет военна помощ

По време на посещението си в Киев Риши Сунак обяви мащабен пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2,5 млрд. паунда (приблизително 3,1 млрд. щатски долара). Това е най-големият единичен пакет помощи от началото на войната, каза британският премиер.

Той ще включва допълнително оборудване за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия, ракети с голям обсег и хиляди снаряди. Поне 200 млн. паунда ще са специално за производство на дронове. Ще има и обучение на още хиляди украински войници.

"Обединеното кралство гарантира 2,5 млрд. паунда за тази година и тази помощ ще продължи и през следващите години. Срокът е десет години", каза Зеленски.

Още: WSJ: В Г-7 няма консенсус по детайлите на гаранциите за сигурност за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес