Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

16 май 2024, 07:46 часа • 1611 прочитания

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски симптом. Това заяви пред bTV Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. 

Още: Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

По думите му в  Словакия този вид конфронтация е достигнал до своя апогей. "Видяхме, че антимигрантската реторика, споровете за европейската подкрепа за войната в Украйна станаха основна тема за евроизборите. Това не подминава и България", отбеляза той.

Допуснат е сериозен пропуск с охраната на Фицо

Керемедчиев посочи, че такива крайни решения се политизират много бързо и припомни, че когато е имало сблъсъци с мигранти в София, са излезли жандармеристи. 

Всичко това се политизира максимално, каза той.

С уговорката, че не е експерт по национална сигурност, той изрази мнение, че е допуснат сериозен пропуск от страна на службите за сигурност с охраната на словашкия премиер.

"В събралата се група е допуснат човек със законно притежавано оръжие. Не е имало проверка. Извършителят е бил радикализиран. Писал е статии в медиите против политиката на министър-председателя. Трябвало е службите да го идентифицират и да имат по-специално отношение. Това идва като шок за Словакия, но напрежението е къкрило като в тенджера под налягане. Накрая е излязъл един радикализиран човек, който да предприеме тези действия", коментира ситуацията Керемедчиев.

Още: Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес