Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталунският лидер Карлес Пучдемон се върна в Испания, но полицията го изпусна

08 август 2024, 15:38 часа • 1525 прочитания

Полицията в Барселона издирва бившия сепаратистки лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който се завърна драматично в Испания след 7-годишно изгнание, въпреки че има издадена заповед за арест.

Пучдемон се върна, но полицията изгуби следите му

Мосос д'Ескуадра - каталунската полиция - постави блокади на пътища в Барселона и извън града в рамките на операция "Клетка", целяща да открие Пучдемон, който беше видян да напуска митинг тази сутрин с автомобил. Съобщава се, че операцията е била прекратена няколко часа по-късно.

Още: Върховният съд в Испания отказа да помилва Карлес Пучдемон

През по-голямата част от последните години Пучдемон живееше в Брюксел, след като през 2017 г. полицията му повдигна обвинения, свързани с неуспешния опит за независимост на Каталуния. Тогава лидерите на Каталуния, подкрепящи независимостта, сред които и той, организираха референдум, който беше обявен за незаконен от Конституционния съд на Испания. По-късно те обявиха независимост на региона. Малко след това Мадрид наложи пряко управление на Барселона, а Пучдемон избяга зад граница.

В четвъртък сутринта, 8 август, той направи кратко обръщение към стотици поддръжници, събрали се в близост до каталунския парламент в Барселона, малко преди очакваното встъпване в длъжност на новия ръководител на каталунското правителство. Пучдемон заяви, че се е върнал, за да напомни, че "ние все още сме тук". "Провеждането на референдум не е и никога няма да бъде престъпление", каза сепаратистът. След това мистериозно изчезна.

Мнозина очакваха той да се появи в сградата на парламента навреме за церемонията по встъпване в длъжност в 10:00 ч. местно време, но не го направи, пише BBC.

Още: Сепаратистът Пучдемон иска да участва в предсрочните избори в Каталуния

Полицай е задържан - помогнал на Пучдемон да избяга?

Каталунски полицай е бил задържан по подозрение, че е помогнал на Пучдемон да избяга, съобщи говорител на Мосос д'Ескуадра.

Предполага се, че служителят е собственик на автомобила, с който сепаратистът е избягал, след като е направил обръщението си, съобщиха испанските медии. Испанската телевизия показа и кадри от Ла Йонкера - община, граничеща с Франция, където се вижда как полицията спира автомобили и прави проверки.

Съюзникът на Пучдемон Алеиш Сари разкритикува полицейската операция, като заяви: "Стотици полицаи обграждат Барселона, за да арестуват президента Пучдемон. Лов, платен с публични средства, за да се угоди на властта в Мадрид. Това не е демокрацията".

Съобщава се, че полицията е използвала лютив спрей, за да разпръсне поддръжниците на Пучдемон, които са се събрали в близост до парламента.

Още: Пучдемон се готви за завръщане: Ето какво се случи със Закона за амнистия

Игнасио Гарига от крайнодясната партия "Вокс", която е твърдо против независимостта на Каталуния, заяви, че "Вокс" ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че Пуигдемон ще бъде арестуван.

Някои испански коментатори са озадачени от факта, че полицията не е успяла да арестува сепаратиста, въпреки че той обяви, че ще се върне в Каталуния по-рано тази седмица.

В сряда Пучдемон публикува видеоклип в X, в който казва, че е "започнал обратния път от изгнание" и добавя, че арестът му би бил незаконен и произволен.

Изглежда, че зад завръщането на Карлес Пучдемон в Испания стоят няколко мотива. На първо място, той иска да окаже натиск върху властите да приложат спрямо него новия закон за амнистията в страната, който оттегля съдебните действия срещу каталунските националисти. Освен това цели да осуети встъпването в длъжност на социалиста Салвадор Ила като нов каталунски президент днес.

Още: Мадрид се вдигна срещу испанския премиер и амнистията за независимостта на Каталуния (ВИДЕО)

Бившият испански министър на здравеопазването не е националист, а такъв човек не е управлявал Барселона над десетилетие.

Не по-малко важно за Пучдемон е да утвърди себе си и своята партия "Junts per Catalunya" (JxCat) като основна сила, подкрепяща независимостта.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес