Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камерън: Победата на Фарадж се дължи на разочарованието от ЕС

26 май 2014, 14:17 часа • 15335 прочитания

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че победата на популистката партия ЮКИП на европейските избори се дължи на "дъблокото разочарование" във Великобритания от ЕС и категорично отхвърли всякакъв "пакт" с партията на Найджъл Фарадж, предаде БГНЕС.

"Хората са дълбоко разочаровани от ЕС", заяви Камерън по Радио 4 на Би Би Си. "Те искат промяна и колкото до мен, посланието е получено и разбрано", допълни той. "Ако искате референдум за Европа, ако това е най-важното за вас, има само една партия и един потенциален премиер, които могат да го организират. Лейбъристите и либералните демократи не искат този референдум. ЮКИП не може да го осъществи", изтъкна Камерън.

Той отхвърли идеята за ускоряване на референдума, който обеща да проведе през 2017 г., ако бъде преизбран. "Искам истинско пълно предоговаряне, което ще подобри мястото на Великобритания в Европа" и "не мисля, че съкращаването на времето за преговори е нещо добро", допълни британският премиер. Той заяви, че иска "оставане в реформиран ЕС".

"Интересното за тези избори и това, което казват европейските политици, е, че има много като бившия френски президент Никола Саркози, които сега казват, че е наистина време ЕС да върне правомощията на националните държави. Там, където аз бях самотен глас, говорейки за това вече една година, сега можете да видите, че имам известен брой съюзници", заяви Камерън.

Той отхвърли всякакъв съюз с ЮКИП една година преди парламентарните избори във Великобритания. "Ние не правим пактове и договорки. Консервативните кандидати ще бъдат представени като консерватори, ще се борят като консерватори и се надявам да триумфират като консерватори", каза още британският премиер. "Виждам от това, което чета в неделните вестници, че Найджъл Фарадж иска да разруши консервативната партия, а не да работи в тандем с нея", допълни Камерън.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес