Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са гаранциите за сигурност за украинските кораби със зърно - подробности

09 август 2022, 07:14 часа • 3080 прочитания

Военни кораби, самолети и дронове няма да имат право да се приближават до кораби, превозващи зърно от Украйна по предварително установен безопасен коридор. Те ще трябва да останат в радиус от 18,5 км (10 морски мили), се казва в насоките за прилагане на споразумението за износ на зърно от Украйна според руската държавна информационна агенция ТАСС. Тя цитира материал на Reuters.

"Страните няма да извършват нападения срещу търговски или други граждански кораби и пристанищна инфраструктура, която участва в инициативата", се казва в документа. "Никой военен кораб, самолет или безпилотен летателен апарат няма да се приближава на по-малко от 10 морски мили до търговски кораб, плаващ в морския хуманитарен коридор, без да се включват териториалните води на Украйна", пише в документа.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове на световните пазари. Едно от споразуменията урежда процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев черноморски пристанища. Четиристранният център в Истанбул, създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН, има за цел да инспектира плавателни съдове, превозващи зърно, за да се предотврати контрабандата на оръжие и да се изключат провокации.

Досега, вече 2 седмици, тече "пробен период" що се отнася до износа на украинско зърно, но първият излязъл кораб с дестинация Ливан беше отказан от арабската държава, защото се забавил с 5 месеца и е намерена алтернатива. Днес, 9 август, се очаква най-големият досега кораб да отпътува от пристанище Черноморск - с товар от 64 720 метрични тона царевица за Южна Корея.

Според украинския президент Володимир Зеленски има шанс темпото на възобновяване на търговията с украинско зърно да се запази.

ОЩЕ: Русия възстанови доставките на газ за Латвия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес