Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналистическа организация критикува карикатурите на "Шарли ебдо"

14 януари 2015, 07:37 часа • 19604 прочитания

Швейцарската неправителствена организация "Прес емблем кампейн" (PEC) разкритикува публикуването на карикатури на пророка Мохамед в днешния брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо". В изявление, разпространено от базираната в Женева организация, която има за цел да привлече общественото внимание към въпроса за безопасността на журналистите, се каза, че тази карикатура, отпечатана на първа страница на изданието, "налива масло в огъня в момент, когато битрябвало да се намали напрежението."

"Ние разбираме желанието на редакторите на "Шарли ебдо" да покажат, че не могат да си позволяват да бъдат сплашени от екстремисти. Не може обаче да се рисува всичко и да се пише всичко. Свободата на изразяване има своите граници, базирани на взаимното уважение", заявява генералният секретар на РЕС Блез Лампан. Той напомня, че "журналистите спазват правилата на професионалната етика", и "по-специално би трябвало да избягват клеветнически и обидни изказвания."

В изявлението си РЕС категорично осъжда атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо", но посочва, че сегашната ситуация "изисква спокойствие", а не подклаждането на "екстремизъм и фанатизъм чрез безполезни и вредни провокации." Това се отнася за "всички религии и всички вероизповедания", посочва PEC.

Президентът наорганизацията Хедаят Абдел Наби от своя страна отбеляза, че съществува "тънка граница между свободата на словото и етиката в журналистиката." Според нея "Шарли ебдо" премина тази линия както в миналото, така и днес.

PEC, чието седалище е в Женева, има консултативен статут към ООН. Организацията се застъпва за защита на журналистите, които работят в опасни зони. Според публикуван наскоро неин доклад, през 2014 г. са били убити в света 138 журналисти. PEC вярва, че предпазните мерки, в частност използваните от журналистите езикови средства, са част от стъпките за гарантиране на безопасността им.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес