Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист под прикритие показа: Вдъхновени от ИД изобщо не ги е грижа за исляма

04 май 2016, 16:06 часа • 3334 прочитания

Клетка от привърженици на „Ислямска държава“, планирала атака във Франция, е била пълна с „изгубени, разочаровани, склонни към самоубийство и лесни за манипулиране младежи“, които знаят малко за исляма. Това казва френски журналист, проникнал в групата за разследване за френски телевизионен канал.

Саид Рамай, фалшиво име, с което той се свързва с „Войниците на Аллах“ във Facebook, казва, че комуникацията се е осъществила много лесно. Той се присъединява за 6 месеца в групата, преди да я напусне през януари.

По време на престоя си журналистът заснема със скрита камера намеренията на групата да атакува нощен клуб, кадри от които са излъчени във филма „Войници на Аллах“ по френския канал Canal +. Клетката се състои от 10 души, ръководени от 20-годишен френски гражданин с турски произход на име Усама, който според разказа му, преди е бил сатанист и алкохолик, вкаран в затвора за 5 месеца във Франция, след като се опитва да се присъедини към „Ислямска държава“ в Сирия.

„Моята цел е да разбера какво се случва в главите им“, споделя Рамай пред агенция АФП. „Един от основните изводи е, че никъде не видях следи от ислям. Нито воля за подобряване на света. Само изгубени, разочаровани, склонни към самоубийство и лесни за манипулиране младежи. Те са млади хора, които търсят нещо повече и това е, което намират.

Филмът показва как Рамай влиза в групата с обещание за „път към рая“, добавяйки: „Нашите жени ни чакат там с ангели като слуги. Вие ще имате един дворец, крилат кон от злато и скъпоценни камъни.“ Кадри показват Усама, който твърди, че групата му може да атакува военна база, „докато те ядат, всички са се наредили….“ Друг клип показва член на групата, обсъждащ използването на гранатомет, за да свали самолет, който каца на летище „Бурже“, което ще „травматизира Франция за един век“.

Срещи са провеждани и в Орлеан. Комуникацията между членовете се е извършвала посредством криптирана услуга за съобщения - Telegram. Заповедите за атака над нощен клуб идват от човек, известен като Абу Сюлейман, който е пътувал до „столицата“ на „Ислямска държава“ – сирийският град Ракка. Рамай получава заповедите написани на ръка върху лист хартия.

Членовете на групата са арестувани през декември и януари. Филмът „Войници на Аллах“ беше излъчен по Canal + на 2 май.

Автор: Руслан Трад

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес