Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист на АФП загина след ракетен обстрел в Украйна

09 май 2023, 23:01 часа • 2202 прочитания

Служител на АФП е бил убит днес при ракетен обстрел близо до Часов Яр в Източна Украйна, съобщиха журналисти на АФП, станали свидетели на инцидента. Нападението е станало около 16:30 ч. местно време в покрайнините на града, близо до Бахмут, епицентър на боевете в Източна Украйна от няколко месеца.

Екипът на АФП е бил обстрелван с ракети "Град", докато е бил с група украински войници. 32-годишният Арман Солдин е убит, когато ракета попада близо до мястото, където е лежал. Останалите членове на екипа не са ранени.

"Цялата агенция е съсипана от загубата на Арман", заяви председателят на АФП Фабрис Фрис. "Смъртта му е ужасно напомняне за рисковете и опасностите, с които се сблъскват журналистите, отразяващи всеки ден конфликта в Украйна", допълва той, цитиран от БГНЕС.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Роден в Сараево, Солдин е френски гражданин. През 2015 г. той започва работа за АФП като стажант в римското бюро, а по-късно е назначен на работа в Лондон. Той е част от първия екип на АФП, който е изпратен в Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., като пристига на следващия ден. Солдин живее в Украйна от септември, като ръководи репортажите на екипа и редовно пътува до фронтовите линии в източната и южната част на страната. 

Със смъртта му, досега най-малко 11 журналисти или служители и шофьори на медийни екипи са били убити при отразяването на войната в Украйна, сочат данните на групите за защита на медиите "Репортери без граници" (RSF) и Комитета за защита на журналистите (CPJ). "Блестящата работа на Арман съдържа всичко, което ни кара да се гордеем с журналистиката на АФП от началото на войната в Украйна", заяви Фил Четуинд - главен редактор в международния отдел на агенцията. "Смъртта на Арман е ужасно напомняне за рисковете и опасностите при отразяването на тази война. Мислите ни тази вечер са със семейството и приятелите му, както и с всички наши хора на терен в Украйна."

Директорът на АФП за Европа Кристин Бухагяр си спомни за Солдин като за "ентусиазиран, енергичен и смел". "Той беше истински репортер на терен, винаги готов да работи дори на най-трудните места. Беше напълно отдаден на професията си", каза тя.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес