Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотингер: Русия да не използва газа като оръжие

23 септември 2014, 15:09 часа • 14346 прочитания

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер призова Русия да не използва газа като оръжие за оказване на натиск върху Украйна.

Освен това той призова за „временно” решение на газовия спор. То трябва да бъде постигнато по време на тристранните срещи между Киев, Москва и Брюксел, които ще се проведат в петък.

„Газовият сектор и енергийният сектор като цяло не трябва да бъдат политически инструменти”. Това заяви Йотингер по време на 12-то заседание на организацията Европейската енергийна общност, информира АФП. Той допълни: "Тези сектори не трябва да се превръщат в оръжия в тези трудни времена, в разгара на кризата между Украйна и Русия и между Европа и Русия".

Русия спря доставките към Украйна през юни, след като Киев отказа да плаща по-високи цени на газа. В момента балтийската страна превозва малки количества, които са предвидени за европейски клиенти на "Газпром". Някои страни от ЕС обаче се страхуват, че Киев ще бъде принуден да започне да отклонява част от количествата, когато започне зимата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес