Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотингер: ЕС е в „смъртна опасност“ от противници и отвън, и отвътре

05 септември 2018, 12:39 часа • 1151 прочитания

Европейският проект е в "смъртна опасност" от противниците в и извън ЕС. Това каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от БГНЕС.

Йотингер заяви, че бързото одобряване на следващия дългосрочен бюджет на ЕС от страна на националните лидери и Европейския парламент ще покаже, че Европа остава способна да предприеме действия в отговор на такива предизвикателства.

"Според мен проектът е в смъртна опасност", посочи еврокомисарят на събитие, организирано от федерална асоциация на организации на Германия в Брюксел.

Йотингер добави, че ЕС е изложен на риск от автократи, използващи търговски войни и агресия, като спомена руския президент Владимир Путин, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и "умните китайци".

Той също заяви, че правителството на собствената му страна, Германия, не показва достатъчно ентусиазъм за ЕС, особено когато става въпрос за бюджета. Според еврокомисарят министърът на финансите на социалдемократите Олаф Шолц е "по-строг ковчежник в това отношение", отколкото неговият консервативен предшественик Волфганг Шойбле.

Йотингер, високопоставен представител на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, отбеляза, че първата глава от коалиционното споразумение на германското правителство е озаглавена "Нов старт за Европа". "Не виждам нищо от това в настоящите дебати в Берлин. Абсолютно нищо ", каза той. Йотингер намекна, че остава открит въпросът дали Берлин иска да се присъедини към група от членове на ЕС, които настояват за по-малък бюджет на ЕС. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес