Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясни са украинските пилоти на F-16 - ще се обучават близо до България

05 август 2023, 09:29 часа • 6857 прочитания

Определена е първата група украински пилоти, които ще участват в обучението на F-16, съобщава Politico.

Според американски източници на изданието осем украински пилоти, които владеят английски език, са готови да започнат обучение на изтребителя веднага щом бъде изготвен официален план за обучение, който ще бъде одобрен от САЩ. Точният момент на тази инструкция обаче остава все така неясен.

20 пилоти, които говорят английскив начален етап , са на разположение да започнат езикови курсове в Обединеното кралство още този месец. Изданието предполага, че именно това може да е имал предвид украинският президент Зеленски в началото на август, когато стартира обучението. Общо 32 украински пилоти - достатъчни за две ескадрили - са избрани, за да участват потенциално в програмата за обучение, но владеенето на английски език остава препъникамък.

Още: Руски военни блогъри избухнаха заради унижението с поредния руски военен кораб (ВИДЕО)

Коалиция от 11 страни от НАТО ще помогне на украинците да се научат как да управляват американския военен самолет, като голяма част от обучението се очаква да се проведе в Дания и Румъния. Администрацията на Байдън все още очаква официално предложение за обучение от европейските съюзници.

Американските власти настояват, че F-16 са за дългогодишната отбрана на Украйна. Администрацията многократно е заявявала, че не подкрепя Киев да започне атаки в територията на Русия.

NatSec Daily пък съобщава, че украинските служители са обещали, че няма да използват F-16, за да летят над суверенна руска територия и да бомбардират цели.

Междувременно украински морски дронове повредиха руски военноморски кораб в черноморското пристанище Новоросийск в петък. Докато руското министерство на отбраната твърди, че е отблъснало атаката, кадри, споделени в Telegram, показват руски военен кораб, който гори и потъва.

Още: След атака с дронове: Спряха движението по Кримския мост, ударен е петролен танкер

В неделя, след като руското правителство обвини Киев за атаките с дронове в Москва, Зеленски заяви, че "постепенно войната се връща на територията на Русия - в нейните символични центрове и военни бази и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес