Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел за първи път изпрати каски и жилетки на Украйна

18 май 2022, 14:00 часа • 2017 прочитания

Израел е доставил 2000 каски и 500 защитни жилетки за екипите за спешна помощ и за граждански организации в Украйна, съобщи израелското Министерството на отбраната.

Това е промяна на позицията на страната относно изпращането на каквото и да е оборудване към Киев. Израел до момента опитва да играе ролята на посредник за мирно разрешаване на конфликта, но отношенията на Тел Авив с Москва захладняха, след като по-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Адолф Хитлер може да е имал "еврейска кръв".

Руският президент Владимир Путин се извини на израелския министър-председател Нафтали Бенет за изказванията на външния му министър, който заяви, че Адолф Хитлер може да е имал "еврейска кръв".

Руският президент Владимир Путин трябваше да се извинява публично на израелския министър-председател Нафтали Бенет за изказванията на Лавров.

 

Миналия месец министърът на отбраната на Израел - Бени Ганц, заяви, че ще разреши доставката на каски и жилетки за Украйна по искане на Киев.

Израел вече осъди руската инвазия, но се ограничаваше само до хуманитарна помощ за Украйна. Страната се опасява от изостряне на отношенията с Москва, която е силен играч в съседна Сирия, където Израел координира удари срещу ирански части.

Украйна вече веднъж изрази недоволство от отказа на Израел да предостави отбранителна помощ срещу Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес