Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Използвала мобилния си телефон в час: Отстраниха от занятия ученичка в Гърция

19 септември 2024, 14:12 часа • 520 прочитания

Ученик в училище в Ахая, Южна Гърция, е бил отстранен за един ден от училище заради използването на мобилен телефон в час. В Гърция от началото на учебната година влезе в сила забрана за ползване на телефони по време на занятия.

ОЩЕ: Без мобилни телефони в гимназиите в Гърция

Не е ясно дали това е първото такова наказание според новата разпоредба.

Жалба от родителите

Случилото се на 16 септември стана известно, тъй като родителите на детето са внесли жалба срещу директора на училището в района на Магула. 

В жалбата си родителите поставят под съмнение решението. Те искат да знаят кой е съобщил за случая на директора на училището, който е разпоредил отстраняването, и на учителската асоциация, какво е мнението на присъствалия учител, какви препоръки са отправени към ученика и родителите, как детето им е използвало мобилния телефон по време на час и какви препоръки са отправени от началото на годината към училищната общност по отношение на новата наредба.

ОЩЕ: И Белгия въведе забрана за мобилни телефони в училищата

Жалбата се разследва. „Поискахме писмено обяснение от директора на училището, а консултант в сферата на образованието ще отиде в училището и ще проучи как точно е решен педагогически въпросът,“ каза директорът на дирекцията за средното образование, пише БТА.

Тя отбелязва, че отстраняването от училище е предвидено в новата наредба. „Наистина е отговорност на директора да разпореди отстраняването. Ние обаче трябва да достигнем до образователната общност, да помогнем на децата да осъзнаят, че използването на мобилни телефони не е необходимо в училище и е вредно по редица причини,“ каза тя.

Според новата разпоредба учениците, които открито използват мобилните си телефони в училище, ще бъдат отстранявани от училище за един ден, а тези, които използват устройствата си, за да правят видеозаписи, излагащи или подиграващи се на съучениците им по време на учебни часове, могат да бъдат изключени. Законопроектът задължава учениците да предават мобилните си телефони в училище при започване на часовете.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес