Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италианското правителство прие нов закон в подкрепа на сделката за мигрантите с Албания

22 октомври 2024, 00:32 часа • 773 прочитания

Италианското правителство прие нов закон, за да преодолее съдебно решение, което рискува да блокира многомилионното споразумение с Албания, целящо ограничаване на нелегалните мигранти.

На 18 октомври съдът в Рим постанови да прехвърли обратно в Италия последните 12 лица, търсещи убежище, които се намират в новия италиански миграционен център в Албания. Решението постави под съмнение осъществимостта и законността на плановете на ЕС да проучи начини за създаване на центрове за обработка и задържане на мигранти извън блока, предаде БГНЕС.

Още: Върнаха в Италия първите мигранти, изпратени в Албания

Групата лица, които пристигнаха на пристанището в Шенджин от Лампедуза миналата седмица, бяха сред 16-те души, прехвърлени за първи път в определеното за целта съоръжение в Гядър съгласно споразумението между премиерите Джорджа Мелони и Еди Рама. Четирима от 16-те мъже бяха незабавно върнати в Италия на 17 октомври, като двама от тях бяха непълнолетни, а двама - смятани за уязвими. Останалите 12 души, които римските съдии наредиха да бъдат прехвърлени обратно в Италия, бяха върнати през пристанището на Бари на 19 октомври. Това решение рискува да провали инициативата на Мелони.

Партията на италианския премиер – „Италиански братя“ - осъди решението в социалните медии, обвинявайки „политизирани магистрати“, които „биха искали да премахнат границите на Италия“. Министърът на правосъдието на Италия Карло Нордио нападна съдиите, като заяви, че „определението за безопасна страна не може да зависи от съдебната власт“.

Още: България ще подкрепи центровете за мигранти извън ЕС - по примера на Италия и Албания

Спорът, който предизвика сблъсъка, се върти около определението за това какво представляват „безопасните страни“ на произход. 16-те лица, търсещи убежище, произхождат от Египет и Бангладеш - страни, които Италия счита за безопасни, и следователно според правителството те е трябвало да бъдат репатрирани в страните си на произход.

Въпреки това съдиите разпоредиха прехвърлянето на задържаните в Италия, като заявиха, че мъжете могат да бъдат изложени на риск от насилие, ако бъдат репатрирани.

Още: Първият кораб с мигранти пристигна в Албания (ВИДЕО)

Съветът на министрите одобри постановлението след извънредно заседание, проведено на 21 октомври. Целта на новия закон е да се изготви нов списък на безопасните държави, който да може да се актуализира на всеки 6 месеца, и да се даде възможност на апелативния съд да преразглежда решенията, с които се разпорежда прехвърлянето на лица, търсещи убежище, в Италия. Отсега нататък страната на произход ще бъде основно условие за репатриране. Правителството на Мелони се надява по този начин да обвърже решението на магистратите с правителствените постановления, а не с международните закони. „Ще продължим да работим неуморно, за да защитим нашите граници“, каза италианският министър-председател.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес