Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италианският премиер обещава да поднови връзките с Китай

29 юли 2024, 07:24 часа • 777 прочитания

Италианският премиер Джорджа Мелони обеща да "рестартира" отношенията с Китай. Новината съобщава BBC.

Първо посещение в Китай

Мелони е в Пекин за пръв път от встъпването си в длъжност. Тя се срещна с китайския премиер Ли Цян в началото на петдневното си пътуване и подписа тригодишен план за укрепване на икономическото сътрудничество между двете нации. ОЩЕ: Джорджа Мелони пристигна на първата си официална визита в Китай

Рестартът на отношенията

Мелони описа пътуването си като „демонстрация на волята за започване на нова фаза, за подновяване на двустранното сътрудничество“.

В изявление, публикувано от кабинета му, премиерът Ли каза, че двете страни имат за цел да увеличат "взаимноизгодното сътрудничество между малки и средни предприятия в областта на корабостроенето, аерокосмическата промишленост, новата енергия, изкуствения интелект". 

Италия беше единствената голяма западна нация, която се присъедини към BRI, един от най-амбициозните търговски и инфраструктурни проекти на Китай.

Защо рестарт?

Посещението идва, след като Мелони миналата година извади страната си от подписаната от президента Си Дзинпин инициатива „Един пояс, един път“ (BRI).

По това време Рим каза, че мащабната китайска инвестиционна схема не е донесла никакви ползи за Италия. ОЩЕ: Унгария тихомълком е взела рекорден заем от китайски банки

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес