Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италиански лекари: 30% от оздравелите от COVID-19 може да имат хронични дихателни проблеми

26 май 2020, 20:55 часа • 2147 прочитания

Около една трета от излекуваните от COVID-19 може да имат хронични дихателни проблеми, а белите дробове са изложени на риск шест месеца след заразяването с коронавируса. Това обезпокояващо предупреждение дойде от Италианското дружество по пулмология, пише вестник "Стампа".

Дихателните затруднения са чест спътник на много пациентите с коронавирус, които са били приети в болница за лечение или са били интубирани, предупреждават специалистите. Подобно е положението и с преболедувалите предишния Тежък остър респираторен синдром, който отново се причиняваше от коронавирус и причиняваше смърт в около 9,6 на сто от случаите, припомня 24 часа.

Оцелелите от ТОРС в продължение на шест месеца след това са имали все още белодробни аномалии, които са се виждали много ясно при снимките на гръдния кош. Те са имали и нарушения във функционирането на белите дробове. Но преди всичко 30 процента от оздравели тогава са имали признаци на белодробна фиброза, което означава, че при тях можело да възникнат дихателни проблеми и при обикновена разходка. Именно тези наблюдения карат италианските пулмолози да издадат сегашното предупреждение за евентуалните рискове за оздравелите от COVID-19.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес