Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания въвежда споделено попечителство върху домашните любимци след развода

05 януари 2022, 16:42 часа • 2961 прочитания

Кой ще запази семейната котка или куче в случай на развод? Испания постанови, че както и при децата, родителите в някои случаи ще трябва да споделят попечителството.

Нов закон, влязъл в сила днес, за първи път признава домашните любимци за "живи, чувстващи същества", а не просто за предмети, съобщава АФП.

В резултат на това семейните съдилища трябва да вземат предвид както благосъстоянието на животното, така и нуждите на семейството, когато решават кой да се грижи за кучето, котката, златната рибка, костенурката или птицата.

Испания е най-новата европейска държава, която признава животните за съзнателни същества, присъединявайки се към група, включваща Франция, Германия, Швейцария, Австрия и Португалия.

Законодателството, изготвено от управляващите социалисти и техните леви коалиционни партньори от "Подемос", има за цел да сложи край на съдебните спорове, които често избухват между разделени двойки за това кой да вземе домашните любимци. В него се предвижда, че собствениците трябва да "гарантират" доброто състояние на домашния любимец и че ако някой от съпрузите е проявявал жестокост към животните, може да му бъде отказано или да загуби попечителството над животното. Законът, с който се изменя гражданският кодекс на Испания, също така изисква от съдилищата да вземат предвид благосъстоянието на животното, когато решават спорове за това кой да наследи домашния любимец.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес