Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания върна на Италия укриващ се мафиотски бос

15 май 2021, 13:05 часа • 6284 прочитания

35-годишният Джузепе Ромео пристигна на летище Фиумичино под ескорт от Барселона в петък вечерта след ареста си на 11 март по европейска заповед за арест след три години бягство, се казва в изявление на полицията.

Ромео е обвинен, че е водещ член на международна мрежа за наркотици, управлявана от три клана на Ндрангета, базирани в района на Реджо ди Калабрия в южния италиански регион Калабрия.

Той е бил един от най-важните лидери на Ндрангета и е издирван от години. Залавянето му се смята за тежък удар върху дейността на мафиотската структура.

Ндрангета е най-мощната италианска мафиотска група, участваща в почти всички области на престъпна дейност освен трафика на наркотици и изнудването, чиито операции се простират в цяла Европа и извън нея. През последните години тя изпревари сициалианската Коза Ностра и неаполитанската Камора.

Според изявление на италианската полиция Ромео, който е живял в Германия, "е имал ролята на промоутър, организатор и финансист на трафика на кокаин в Европа". "Той се движеше между Калабрия, Ломбардия и Северозападна Европа, за да сключва споразумения с доставчици и с някои посредници в Белгия, Холандия и Германия", твърдят от полицията.

През 2018 г. той успява да избяга от операцията на италиански, германски, холандски и белгийски власти, насочено към около 90 души, заподозрени в участие в трансграничен канал за наркотрафик и пране на пари. През ноември Ромео е осъден задочно на 20 години затвор за обвинения, свързани с международен трафик на наркотици, участие в престъпно сдружение, притежание на наркотици и пране на пари.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес