Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания, Ирландия и Словения признават палестинската държава на 21 май

10 май 2024, 20:45 часа • 99 прочитания

Испания, Ирландия и Словения планират символично да признаят палестинска държава на 21 май, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той потвърди датата в интервю за испанското обществено радио, цитирано от БГНЕС.

„Доколкото знам, да, защото това ми каза министър (Хосе Мануел) Албарес“, каза той, визирайки външния министър на Испания.

Правителството на Словения съобщи, че е приело указ за признаване на палестинска държава, който ще бъде внесен в парламента до средата на юни. Още: Словения дарява 1,5 милиона евро за разминиране в Украйна

„След това вероятно ще има още нации, които ще последват примера, защото Белгия също е решила да го направи“, добави Борел.

„Очевидно това е политически символичен акт... вместо признаване на действителна държава, това е признаване на желанието тази държава да съществува“, каза още европейският дипломат.

Албарес, който в момента е във Вашингтон, не потвърди кога въпросът ще бъде отнесен до испанския кабинет.

През март Испания, Ирландия, Малта и Словения публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че са „готови да признаят Палестина“, когато „обстоятелствата са подходящи“, ако това може да помогне за разрешаването на конфликта. Още: Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Миналия месец испанският премиер Педро Санчес заяви, че признаването на палестинска държава е "в геополитическите интереси на Европа".

"Международната общност не може да помогне на палестинската държава, ако не признае съществуването ѝ", обясни той пред депутатите. Обръщението му дойде след посещение в Близкия изток, по време на което той изрази надежда Испания да признае палестинската държавност до края на юни.

Въпреки нарастващия брой страни от ЕС, подкрепящи подобен ход, нито Франция, нито Германия подкрепят идеята. Западните сили отдавна твърдят, че подобно признаване трябва да се случи само като част от договорен мир с Израел.

Досега 137 от 193-те държави-членки на ООН са признали палестинска държава, според данни, предоставени от палестинските власти, базирани на Западния бряг.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес