Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ислямисти ли са нападателите в Москва? ФСБ потвърди, но после замаза нещата

22 март 2024, 22:42 часа • 7944 прочитания

Източник от телеграм канала ВЧК-ОГПУ твърди, че жители от Ингушетия са били обявени за издирване по подозрение за участие в нападението срещу "Крокус Сити Хол", което се случи по-рано днес (22 март). Минути след като информацията бе качена в канала, който е свързван с ФСБ, тя бе изтрита. В изтритата публикация бяха качени снимки на трима мъже и имената им, за които се твърдеше, че са част от нападателите и са именно от Инушетия.

Снимка: Screenshot/Telegram

Снимките на предполагаемите извършители обаче се появиха и в други канали. В тях се твърди, че въпросните мъже не са говорили на руски език и са приличали на "кавказци" или "азиатци".

Същевременно обаче в Twitter се появи твърдение, че въпросните мъже отдавна са мъртви и публикуването на снимките им е акция тип "Мосад":

Нападателите, извършили бруталната стрелба в зала "Крокус Сити Хол" в Москва по-рано днес (22 март), все още не са открити. Това се твърди в доклад на "Росгвардия", цитиран от опозиционния телеграм канал ASTRA.

"Издирването на престъпниците и евакуацията на гражданите от сградата са в ход", са казали още от ведомството.

Още: Има ли пострадали българи при нападението над концертна зала в Подмосковието?

Украйна, ИДИЛ или някой друг?

Междувременно руските разузнавателни служби са отхвърлили версията за участие на Украйна или ИДИЛ в терористичната атака, съобщи източник на канала "Важни истории", който е близък до оперативния щаб. Руските сили за сигурност обаче все още не са разбрали кой точно може да стои зад атаката.

Създаването на оперативен щаб във връзка с предполагаемата терористичната атака беше обявено от губернатора на Московска област Андрей Воробьов по-малко от час след началото на стрелбата. В него участват представители на всички правоохранителни органи, пише още "Важни истории".

Същевременно се появи информация, че руските сили за сигурност гонят и не позволяват на журналисти да снимат:

Какво се случи в залата?

Най-малко 40 убити и поне 130 ранени - това до този момент са официалните данни (ФСБ потвърди за убитите) след кървавата баня в най-известната концерта зала в Подмосковието. Вече има информация за 150 ранени, 77 приети в болница. Стрелците са били в камуфлажно облекло и са открили безразборна стрелба по хората в залата, както и във фоайето. Появи се видеозапис в прокремълския телеграм канал Shot - че стрелците са дошли с бяло "Рено":

Още: Арестуват пострадали в нападенията в "Крокус Сити Хол", твърдят очевидци (ВИДЕО)

Тероризъм или нещо друг?

Припомняме, че на 8 март САЩ и Великобритания предупредиха за терористична опасност в руската столица. Часове по-рано това направи и Германия. Съобщенията тогава предизвикаха изплуване на спомените как издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин дойде на власт в Русия преди 24 години - след кървави атентати, които бяха използвани от него за тотално обединение на руското общество за Втората война в Чечения: САЩ и Великобритания предупреждават за възможни терористични атаки в Москва

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес