Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландия се надява да даде пример с легализирането на гей браковете

01 юни 2015, 14:04 часа • 6983 прочитания

Ирландия се надява, че други страни от ЕС ще се вдъхновят от историческия референдум в полза на узаконяването на еднополовите бракове, предаде EU Observer.

„Надявам се, че Ирландия и това, което направихме, ще предизвика реакция в други страни да заемат по-открита и по-щедра позиция спрямо гей общността“, каза министърът на селското стопанство Саймън Ковни, който ръководеше кампанията в подкрепа на гей-браковете от името на правителството.

На 22 май Ирландия, която доскоро бе под силното влияние на Католическата църква, стана първата страна в света, която легализира гей браковете чрез допитване до народа.

Ковни е уверен, че референдумът не означава, че вярата на ирландците е разклатена. Той изрази надежда, че опитът на Ирландия ще даде на други правителства в ЕС увереността да оставят важните решения за гражданските права на народа.

В момента само 10 страни в ЕС разрешават еднополовите бракове – Белгия, Дания, Финландия, Франция, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания. В седем са разрешени гражданските съюзи, но активистите твърдят, че те не съответстват на браковете и понижават статута на гейовете в общността. Гей браковете са забранени в 11 страни-членки – България, Кипър, Естония, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес