Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има напредък в газовите преговори между Европа и Русия

29 август 2014, 21:16 часа • 20361 прочитания

Има напредък, но не и окончателно решаване на проблема с руските газови доставки за Европа и преговорите по темата ще продължат. Това стана ясно след среща в Москва между руския министър на енергетиката Александър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, информира БНТ.

Русия спря доставките на газ за Украйна през юни и обяви, че ще ги възстанови, след като Киев изплати поне 1,5 млрд. долара от натрупаните досега сметки. Целият дълг възлиза на общо над 5 млрд. долара.

Русия отново предложи да намали цената на горивото за Украйна със 100 долара за 1000 кубически метра, но Киев настоява за по-голямо намаление и отхвърля предложението като политически мотивирано.

Еврокомисарят Йотингер обяви, че очаква скоро да бъде определен график за погасяване на украинския дълг към Русия. Датата на следващите преговори ще бъде съгласувана в началото на идната седмица.

"Газпром" ще изпълни задълженията си към Европейския съюз, но транзитът зависи от Украйна, каза шефът на руския газов монополист Алексей Милер, който също присъства на срещата в Москва.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес