Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идентифицираха атентатора от Барселона

21 август 2017, 12:00 часа • 2103 прочитания

Вече е известна самоличността на шофьора на камиона от терористичния акт в Барселона от 17 август. Испанската полиция идентифицира мъжът, отнел живота на 13 души при терористичен акт на булевард „Лас Рамблас” в града, предаде AFP.

"Всичко подсказва, че шофьорът на превозното средство е Юнес Абуяакуб", заяви пред местното радио вътрешният министър на Каталуния – Йоакин Форн.

22-годишният мароканец е на свобода и испанската полицията не е сигурна дали той все още се намира в Испания. По-рано медиите твърдяха, че той е бил ликвидиран по време на терористичния акт в Камбрилс.

По-рано вестник „Ел Паис“ писа, че главният организатор на терористичните актове е имам от каталонския град Рипол, провинция Жирона, мароканец на име Абделбаки ес Сати. Твърди се, че той е водач на терористична клетка и е отговорен за радикализирането на терористите и насърчаването им да извършат нападенията в Барселона и Камбрилс.

Организаторите на терористичните атентати в Барселона и Камбрилс са планирали още едно нападение, което е предвиждало взривяването на газови бутилки. Това съобщиха преди дни каталунските следователи, цитирани от Reuters. По техни данни терористичната клетка, за която се предполага, че стои зад кървавите нападения, се състои от най-малко осем бойци, пише още ТАСС.

Припомняме, че на 17 август на туристическата улица "Лас Рамблас" в Барселона шофьор на бус се вряза преднамерено в тълпата от граждани. В резултат на нападението 13 души загинаха, над 100 бяха ранени. Общо са пострадали граждани на 28 различни националности, сред които французи, австралийци, китайци и др. Отговорност за нападението пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес