Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Financial Times обяви Меркел за Човек на годината

14 декември 2015, 12:44 часа • 2790 прочитания

След като бе определена от списание Time за Човек на годината, германският канцлер Ангела Меркел получи още едно подобно признание, този път от престижния британски вестник Financial Times.

Изданието също я избра за своя Човек на 2015-а, като се аргументира със силната позиция на канцлера по отношение на пометената от притока на имигранти Европа.

Financial Times отбелязва, че Меркел е обещала да приеме бежанците от Близкия изток, а не е вдигнала огради, за да блокира пътя им, както поискаха консервативните й съюзници.

Това предизвика недоволство в редиците на Християндемократическия съюз , чиито лидер е именно Меркел, а това може да унищожи политическата й кариера.

„В рамките на няколко седмици Ангела Меркел се трансформира в очите на света и на своите сънародници. Изчезна предпазливият канцлер от миналото и се появи пред всички политик с решителни убеждения”, посочва финансовото издание.

Според него това ще засили репутацията на германския канцлер: „С откриването на пътя към Европа за повече от един милион бежанци, предимно мюсюлмани, Ангела Меркел може да остави след себе си дългосрочно наследство като това на нейния наставник - бившият канцлер Хелмут Кол, който управлява по време на обединението на Германия и раждането на еврото."

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес