Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватският премиер поиска оставките на двамата си заместници

03 юни 2016, 17:55 часа • 458 прочитания

Хърватският премиер Тихомир Орешкович призова двамата си заместници да подадат оставки заради разрасналия се спор между членовете на управляващата коалиция, който заплашва да доведе страната до предсрочни избори.

Досегашната работа на дясната коалиция, която управлява с минимално мнозинство, беше белязана от непрестанни вътрешни спорове от идването си на власт през януари.

Кризата в управлението се задълбочи миналия месец, след като се появиха съобщения за конфликт на интереси, в който е замесен и вицепремиерът и лидер на Хърватската демократична общност Томислав Карамарко. Заради обвиненията той е изправен пред вот на недоверие в парламента, който трябва да се проведе до 18 юни.

Другият вицепремиер и председател на по-малката коалиционна партия „Мост“ Божо Петров заяви миналата седмица, че ще подкрепи вота на недоверие, ако Карамарко не се оттегли.

„Ясно е на всички, че настоящата политическа ситуация започва да заплашва националните интереси“, заяви Орешкович. Той също така предупреди, че отношенията между Карамарко и Петров са станали „твърде тежко бреме за това правителство и за Хърватия“.

Според местни медии Орешкович, който е безпартиен бивш фармацевтичен служител, може скоро да подаде оставка заради дълбоката криза в коалицията. Днес той обаче отрече да има такива планове.

Миналия месец местен вестник публикува договор, в който е посочено, че лобист на унгарската петролна група МОЛ, която води съдебен спор с Хърватия заради доставчика ИНА, е плащала за консултантски услуги на съпругата на Карамарко в периода 2013-2015 година. В момента хърватските власти водят разследване по случая.

Хърватското правителство и МОЛ, които имат дялове от съответно 44,8% и 49% в ИНА, водят съдебен спор за това как се управлява компанията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес