Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Грозев за смъртта на Пригожин: Притиснаха го с Африка, може да е постановка (ВИДЕО)

24 август 2023, 01:25 часа • 14919 прочитания

Изглежда можем да приемем с голяма увереност, че Пригожин е бил на борда на самолета. Няколко източници на Вагнер казват, че той е бил в делегация от 9 души в Мали, за да се опита да попречи на ГРУ да измести "Вагнер" от тази страна и Африка като цяло. Групата се връщаше с междинна спирка в Беларус. Това пише по повод смъртта на Пригожин разследващият журналист Христо Грозев.

"Руският канал ВЧК-ОГПУ, известен с изтичане на информация от ФСБ, публикува потвърждаващо изтичане на данни, че Пригожин се е върнал по спешност от Мали, за да се справи с плановете на "Вагнер" за излизане от Африка, поверени на ГРУ“, пише Грозев.

Още: Смъртта на Пригожин - на 50 км от резиденцията на Путин и наказание за бунта: The Moscow Times

Каква е тезата за Пригожин и Африка

Българският журналист лансира тезата, която от дни циркулира в редица канали в социалните мрежи – че в момента тече процес ЧВК Вагнер да бъдат лишени от присъствието им в Африка за сметка на ЧВК Редут, в която вече са наети вагнеровци, включително и някои от командирите им. ЧВК Редут е тясно свързана с руското военно министерство т.е. с враговете на Пригожин - руският военен министър Сергей Шойгу и началникът на руския генщаб генерал Валерий Герасимов. Според Христо Грозев, Пригожин се е връщал по спешност от Мали в опит да осуети тези планове.

Още: "Вагнер" с огромен кръст в памет на Пригожин, намерени са всичките 10 тела (СНИМКИ)

Разследващият журналист посочва, че със задачата по подмяна на частните армии в Африка е ангажиран ген. Андрей Аверянов. "Това е същият човек, който ръководи проектите за убийството на Скрипал, Гебрев и т.н. Сега е ясно защо той беше представен на африканските лидери миналия месец", пише в Twitter Грозев.

Преди дни стана ясно, че двама по-висши представители на наемниците на Пригожин са били обвинени в предателство от други командири на "вагнеровците", защото са отишли в ЧВК Редут – частна военна компания, контролирана от руското военно министерство. Заклеймените са Андрей Трошев, с позивна Седой, и Вадим В., с позивна Хрущял. За Трошев сега Антон Йелизаров, командир във "Вагнер", казва, че никога не е командвал каквото и да е в ЧВК Вагнер, но преди бунта срещу Кремъл Пригожин го определи за личен негов представител. Трошев изглежда е най-приближеният на Пригожин и има лични връзки с Владимир Путин, смятат от ISW, които виждат по-голямо разцепление при „вагнеровците“ предвид случилото се сега. А за Хрущял се твърди, че примамва бойци на ЧВК Вагнер за операции в Африка, само че от името на ЧВК Редут.

Още: Бил ли е Пригожин в разбилия се самолет: Версиите са няколко

След случилото се, Грозев коментира пред Нова телевизия, че очаква да има по-добър опит за преврат в Русия от бунта на Пригожин и ЧВК Вагнер.

Припомняме, че Грозев е издирван в Русия, след като в края на 2022 г. стана известно, че срещу него е образувано наказателно дело за разпространение на "фалшиви сведения за руската армия". Само преди дни Христо Грозев обяви, че до шест месеца "или Пригожин ще умре, или ще има нов преврат". "Путин излезе по телевизията и нарече Евгений Пригожин "предател". Всички знаят какво правят руснаците с "предателите", а Путин засега не го е направил. Иска да го види мъртъв", заяви разследващият журналист от "Bellingcat" в интервю за Financial Times.

Още: ВИДЕО запечата момента на падането на самолета с Пригожин

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес