Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди протестираха в Будапеща заради забраната на смартфоните в училищата

02 септември 2024, 21:52 часа • 1411 прочитания

Хиляди протестираха в центъра на Будапеща, след като директорът на известна гимназия беше уволнен заради това, че не е приложил „забраната за смартфони“, наложена от правителството.

Приетото през август постановление изисква от училищата да събират телефоните и смарт устройствата на учениците в началото на деня, предаде АФП. Този ход отново разпали напрежението между премиера Виктор Орбан и учителите, които през последните 2 години протестираха заради лошите условия на труд.

Още: Забраняват мобилните телефони в училищата на Нидерландия

В първия ден на учебната година хиляди хора изпълниха площада пред централата на Министерството на вътрешните работи, което контролира държавното образование от 2022 г. насам. Основният учителски синдикат PDSZ разкритикува регламента - наречен от някои медии „забрана на смартфоните“ - като „зле обмислен“ и „нереалистичен“. Синдикатът призова правителството да остави училищата да предлагат собствени решения.

Още: Смартфон в джоба: Намалява ли репродуктивната способност на мъжете? Ето какво казва науката

В средата на август гимназията „Имре Мадах“ в Будапеща обяви, че няма да отнема цифрови устройства. В изявление до родителите преподавателите от училището посочват, че „педагогическата цел“ на училището е да „обучи учениците на правилно използване на цифровата култура“. Седмица по-късно вътрешното министерство уволни директора Чаба Месарош, като заяви, че „ръководител, който не спазва закона и открито го нарушава, не може да ръководи държавна институция“, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес