Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакерски трик: Путин "обяви" военно положение в три региона (ВИДЕО)

05 юни 2023, 16:09 часа • 2798 прочитания

В ефира на някои радиостанции, излъчващи за Ростовска, Белгородска и Воронежка област на Русия, на 5 юни бе пуснато "обръщение на Путин", в което се говори за "нахлуване на украински войски" и "обявяване на военно положение".

Само че всичко това се оказа хакерски номер.

"Телеграм" каналът "7×7 - Хоризонтална Русия" на Ксения Собчак ("Кървавата дама") пише, че в обръщението се казвало, че въоръжените сили на Украйна "са навлезли на територията на Курска, Белгородска и Брянска област". Там било обявено военно положение, жителите са били помолени да се евакуират дълбоко в Русия, а в Руската федерация била планирана "обща мобилизация".

Оперативният щаб на Белгородска област и правителството на Воронежка област заявиха, че става дума за "хакване на радиочестоти", чиято цел е да се "посее паника", и увериха, че "няма причина за безпокойство".

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че "спешният призив на Путин" е хакерска атака, съобщава държавната информационна агенция ТАСС, която е под пълния контрол над издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин.

След началото на пълномащабното нахлуване на войските на Путин в Украйна руските радиостанции и телевизионни канали в различни региони многократно пускаха подобни съобщения - например за "тревога за въздушно нападение". Властите твърдяха, че има много хакерски атаки.

Междувременно сражаващите се на страната на Украйна Руски доброволчески корпус и Легион "Свободна Русия" вече извършиха няколко рейда на територията на Белгородска област, включително на 4 юни.

В анексирания Крим вчера бяха хакнати предавания на кабелни телевизионни канали и беше показано съобщение от Министерството на отбраната на Украйна, което призоваваше към тишина в информационното пространство преди очакваното начало на настъплението на Въоръжените сили, пише "Медуза".

ОЩЕ: Патриарх Кирил благослови украинската контраофанзива след хакерска атака (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес