Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция привлича "дигитални мигранти" с данъчни промени

12 ноември 2020, 15:48 часа • 1797 прочитания

Нов закон ще бъде приет в Гърция, с който ще се въведат значителни данъчни стимули. Те ще важат за специалисти, които ще се преместят от чужбина в Гърция. Тези служители ще ползват опрощаване на 50% от подоходния данък в продължение на 7 години.

Това заявисе Алексис Пателис, съветник по финансовите въпроси на премиера Кириакос Мицотакис, пред "Ройтерс".

Така ще бъдат създадени повече работни места за квалифицирани специалисти и ще бъде преодоляно изтичането на мозъци в резултат на финансовата криза.

Проектът ще бъде внесен в парламента до края на годината.

Пателис уточни, че Гърция се надява да привлече "дигитални мигранти" в условията на преход към дистанционна работа навсякъде по света заради пандемията от коронавируса.

Целта е да бъдат създадени работни места или чрез преместване на индивидуални професионалисти в страната, или чрез трансфер на служители от чужбина в рамките на една компания. Пакетът от стимули ще бъде отворен само през 2021 г. и само за хора, които не са имали гръцки данъчен адрес през последните 7 години.

Не се предвиждат ограничения за размера на дохода или вида заетост, но правителството се надява да върне част от близо 800-те хиляди гърци, които напуснаха страната.

"За тяхното завръщане е необходим допълнителен стимул", казва Пателис. Правителството обмисля и "Брекзит бонус" - пакет данъчни облекчения за хора, които желаят да напуснат Великобритания след излизането й от ЕС и да отидат да работят в Гърция.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес