Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш обсъди с Киев, Москва и Анкара разминирането на Черно море

21 май 2022, 02:00 часа • 3496 прочитания

Въпросът за разминирането на Черно море с цел създаване на безопасни коридори за преминаване на кораби беше обсъден от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Разговорите са част от инициативата му за връщане на украинското зърно и руските торове на световните пазари, съобщи постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от БГНЕС.

"Доколкото разбирам, това е част от разговорите, които генералният секретар провежда в момента. Част от тях е как да премахнем тези мини и да отворим хуманитарен коридор, който ще позволи на корабите да влизат в пристанищата на Черно море", каза тя в отговор на журналистически въпрос. "Генералният секретар участва в преговорите с Украйна, Русия и турските власти за отварянето на Черно море. Подкрепяме тези усилия", заяви постоянният представител на САЩ в ООН.

Преди това Русия многократно е посочвала, че украинският износ на зърно през Черно море е възпрепятстван от мини, поставени от самите украинци. В рамките на инициативата на Гутериш не се обсъждат санкциите на САЩ срещу Русия, уточни американският дипломат.

"Наясно сме с дискусиите, които генералният секретар води с Русия. Тези обсъждания не включват отмяна на санкциите, тъй като няма санкции върху износа на селскостопански продукти. Но ние сме готови да подкрепим усилията на генералния секретар да намери начини да върне по света храната, от която се нуждаем", каза тя.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес