Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцкият военен министър: САЩ не са изпълнили ангажиментите си към Гърция

13 октомври 2024, 15:17 часа • 1834 прочитания

Вашингтон не е изпълнил всички ангажименти към Гърция. Новината е обявил министърът на отбраната Никос Дендиас пред гръцкото издание Kathimerini, пред което той дава обширно интервю за системите за ПВО и гръцката външна и отбранителна политика. 

"Ние сме надежден съюзник на американците и те го знаят. И аз вярвам, че следователно те могат да изберат да допринесат за целта за технологично напреднала Гърция, която ще бъде една крачка пред всяка заплаха. Това е не само в интерес на Гърция, но и в интерес на САЩ, защото така ще можем да упражним ролята си на надежден, стабилен и сериозен съюзник в по-широкия регион", коментира гръцкият министър на отбраната. 

За какво става въпрос?

"Все още нямаме ясен отговор относно четирите военнотранспортни самолета C-130. Що се отнася до бронираните бойни машини "Брадли" - тези, които ни дадоха, изискваха ремонт по 8 милиона евро. Също така не знаем къде сме със самолетите-цистерни. 

Според него САЩ не пренебрегват Гърция заради Турция. ОЩЕ: Безпокойство в Гърция: Поднови ли САЩ преговорите за F-35 с Турция?

"Когато САЩ снабдяват член на НАТО с въоръжение, то очевидно не може да бъде използвано срещу друг член на Алианса. Същото важи и за всички други страни в НАТО, като например Германия. ОЩЕ: Анализ: Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция

Гръцката външна и отбранителна политика

Според него има само един проблем в гръцко-турския спор и той не съставлява цялата гръцка външна отбранителна политика.

"Аз съм сред политиците, които вярват, че Гърция и Турция могат да разрешат големите си различия – с реализъм, но и на конкретната основа на международното право и морското право", коментира Дендиас.

Той обаче смята, че Гърция трябва да поддържа активно присъствие в Черно и Адриатическо море, Персийския залив, Червено море, Северна Африка и Балканите. ОЩЕ: Албания е с единия крак в ЕС: Преговорите започват

"Не можем да отсъстваме или просто да присъстваме донякъде в тези области. Не можем да пренебрегнем сигурността на Балканите например. Не можем просто да седим и да наблюдаваме действията на Турция в Африканския рог", смята гръцкият военен министър.

Гърция и ПВО 

Гръцкият министър на отбраната коментира, че страната е в много напреднал етап по отношение на ПВО и "отбранителния купол" над Гърция. От думите му стана ясно, че в момента етапът на планиране е завършен.

"Съществува всеобхватен нов подход към въоръженията – който ще представим – въз основа на два основни принципа: осигуряване на възпиране във водите и въздушното пространство на Егейско море и спазване на фискалните ограничения", уточни министърът. ОЩЕ: Гърция с поредна стъпка към покупката на самолети F-35

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес