Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Greenpeace успя да разбие дрон във френска АЕЦ (ВИДЕО)

05 юли 2018, 08:22 часа • 1301 прочитания

Изключително тревожен експеримент направи световноизвестната природозащитна организация Greenpeace. Тя "атакува" с дрон ядрената централа "Буже" във Франция и успя да го разбие в стената на атакувания ядрен реактор. Дронът беше оформен да изглежда като Супермен.

Според Greenpeace случилото се явно показва колко уязвими са АЕЦ и че терористичен акт с ужасяващи последици е напълно възможен. Дронът на природозащитниците е прелетял през зона, която е забранена за полети на всякакви устройства. Разбира се, дронът е бил просто играчка.

Държавната ядрена компания на Франция EDF обаче излезе с друга версия за случилото се. Според нея всъщност имало атака с два дрона, като единият бил прихванат от френската полиция. "Присъствието на дроновете нямаше влияние върху сигурността", уточнява EDF пред ABC.

Това не е първият случай, в който Greenpeace прави „проверка” на сигурността в ядрена централа. През октомври, 2017 година, природозащитници успяха да влязат в друга АЕЦ – "Катеном", и да хвърлят вътре фойерверки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес