Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Greenpeace: Пожарите около "Чернобил" може да разпространят радиация

30 април 2015, 12:04 часа • 13768 прочитания

Горските пожари в зоната на отчуждение в района на АЕЦ „Чернобил“ може да причинят разпространение на радиоактивното замърсяване, предупреждават експерти на Greenpeace.

„Гората, почвата и торфът в обкръжаващите централата територии са силно замърсени с цезий-137, стронций-90, плутоний-239 и други опасни вещества. Очевидно е, че при пожара значителна част от тях може да се пренесе с продуктите на горене на големи разстояния“, се отбелязва в прессъобщение на организацията, цитирано от Росбалт.

В същото време стана ясно, че радиационният фон на територията на Белорусия след пожара в зоната на АЕЦ „Чернобил“ е в норма, предава ТАСС, като се позовава на информация от пресслужбата на белоруското кризисно министерство.

„Спасители-пожарникари продължават да държат под контрол и наблюдение ситуацията във връзка с пожара в забранената зона в близост до чернобилския АЕЦ. Според данните, сутринта на 30 април радиационния фон на територията на Република Беларус е в нормата“, казва се в съобщението на министерството.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес