Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният прокурор на марионетната ЛНР е убит при удар в Луганск (ВИДЕО)

16 септември 2022, 14:05 часа • 9059 прочитания

Главният прокурор на самопровъзгласилата се Луганска народна република Сергей Горенко е бил убит при експлозия в сградата на прокуратурата на ЛНР този петък. При инцидента е загинала още заместничката му Екатерина Стегленко, съобщава украинското издание „Фокус“, както и руските медии като „Интерфакс“.

40-годишният колаборатор Горенко е работил за руските окупатори още от самото начало на военните действия в Донбас през 2014 г. По първоначални данни – той е загинал от раните си в резултат на взрива.

В следобедните часове на 16 септември е станала експлозия в сградата на Главната прокуратура в ЛНР – окупираната от руснаците територия на украинската Луганска област. Инцидентът е станал директно в офиса на съучастник на окупаторите.

Ръководителят на окупационната администрация Пасечник нарече удара по сградата „терористична атака“, извършена от Украйна. „Днешният инцидент още веднъж доказва, че Украйна, под настоящото си ръководство, е терористична държава“, твърди той.

Според журналиста Андрий Цаплиенко - Горенко е работил повече от 20 години в правоохранителната система на Украйна, като през 2013-2014 г. е бил началник на отдела за разследване на престъпления, свързани с трафик на наркотици.

Горенко е роден в Должанск, Луганска област. След завземането на част от региона от Русия през 2014 г. той става изпълняващ длъжността първи заместник-главен прокурор на ЛНР, след което през 2017 г. става главен прокурор.

Освен това стана известно, че в Бердянск, Запорожка област, са убити заместник-кметът на града по жилищно-комуналните услуги Олег Бойко и съпругата му Людмила Бойко.

По-рано „Фокус“ съобщи за това как във временно окупирания Бердянск, гръмна експлозия, в резултат на която загина т.нар. заместник-началник на пътната полиция Александър Колесников, назначен от руските сили. Преди това въоръжените сили на Украйна ликвидираха и капитана на Националната гвардия на Русия Сергей Зорин, който участваше в превземането на полуостров Крим.

Днес в Херсон имаше удар по Апелативния съд, като е ранена служителка на окупационната администрация. Шофьорът ѝ е починал при инцидента.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес